Raymond Braine werd geboren in Antwerpen op 28 april 1907 en was één van de meest getalenteerdste Belgische voetballers.

Raymond Braine begon zijn carrière bij Beerschot in 1923. Hij speelde in dat seizoen vier wedstrijden en scoorde in elke partij. Beerschot eindigde tweede in de stand. Samen met zijn broer Pierre (die ook deel uitmaakte van het team) behaalde hij toen voor het eerst de kampioenstitel. In 1925, 1926 en 1928 deden ze dat nog eens over.

Braine was de eerste Belgische voetballer die een transfer naar het buitenland wist te verkrijgen. De redenen waren eerder economisch dan sportief van aard. In die periode was het Belgische voetbal nog niet betaald, hoewel sommige spelers af en toe wel eens een premie kregen. Spelers die die premie niet kregen, openden dan vaak een café. Braine had zich net een kroeg aangeschaft, toen de KBVB besliste dat geen enkele speler uit de A-kern van een Belgische voetbalploeg een café mocht uitbaten.

Raymond Braine besloot naar het buitenland te trekken. Engeland was lange tijd een optie, maar die transfer viel in het water omdat hij geen werkvergunning kon krijgen. Een jaar later, in 1930, vertrok hij naar het Tsjechische Sparta Praag, dat veel geld over had voor het aantrekken van de 26-jarige aanvaller. Bij Sparta Praag won hij nog twee landstitels en werd hij twee keer topscorer. Zijn kwaliteiten gingen de toenmalige Belgische bondscoach niet voorbij en Braine verdiende al vlug zijn selectie voor het allereerste WK in Uruguay in 1930. In de periode tussen 1925 en 1939 speelde hij 54 wedstrijden voor de Rode Duivels en scoorde daarin 26 goals.

In 1934 probeerden de Tsjechen hem nog te overhalen zich te laten naturaliseren, maar Braine weigerde. Drie jaar later keerde hij terug naar Beerschot en werd er nog twee keer kampioen. In 1938 speelde hij voor België nog mee op het WK in Frankrijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij nog één seizoen, als verdediger bij La Forestoise, maar na 1943 hield hij het voor bekeken.

Raymond Braine overleed in Antwerpen op kerstdag 1978, hij werd 71 jaar.

Bron: Mtthshksm

Foto’s: Beerschot-Wilrijk, Labdarugo, Sportmemories by Heartbooks

Tijdschrift naar aanleiding van de lange reeks ongeslagen wedstrijden van Beerschot in 1939