Prudent Bettens werd geboren in Waregem op 4 juli 1943. Bettens debuteerde in 1959 als “midvoor” in het eerste elftal van toenmalig derdeklasser KSV Waregem nadat trainer Jeroom Burssens hem aan het elftal had toegevoegd. In 1963 veroverde hij er met Waregem de titel en groeide uit tot een steunpilaar van het elftal. Hij stond als één van de voornaamste spelers van het team aan de basis van de snelle opgang van de club. Na meer dan een decennium voor KSV Waregem te hebben gespeeld, stapte Bettens in 1971 over naar Cercle Brugge onder trainer Urbain Braems. Cercle was toen net naar Eerste Klasse gepromoveerd. In zijn eerste seizoen kreeg Bettens nog regelmatig een speelkans, maar toen Braems door de Nederlander Han Grijzenhout werd vervangen, kwam hij nog amper aan spelen toe. Eind oktober 1972 speelde de West-Vlaming er zijn laatste wedstrijd en vanaf dan zette hij een punt achter zijn loopbaan op het hoogste niveau.

In totaal kwam Prudent Bettens drie keer in actie voor de Belgische nationale ploeg. Zijn debuut maakte hij op 16 april 1967 onder selectieheer Constant Vanden Stock. Hij won in een vriendschappelijke wedstrijd van Nederland en speelde daarna nog tegen Polen en Finland.

Hij voetbalde vervolgens nog in de lagere afdelingen voor VG Oostende, FC Brakel, VK Avelgem en Lokerse SV. Bij Brakel en Lokerse ging hij later ook aan de slag als coach. Hij trainde ook Ertvelde, SK Roeselare, Zwevegem, Denderhoutem, Racing Waregem en SK Torhout.  Tijdens het seizoen 2001 keerde Bettens heel even terug naar de club van zijn hart, KSV Waregem. De club was in de loop der jaren naar Vierde Klasse afgezakt, en verkeerde in moeilijkheden. Na het vertrek van trainer Marc Millecamps, die met de club de eindronde had gehaald, wist “Essevee” niet meer bij de top te behoren. Heel wat trainers passeerden de revue, waarna de club uiteindelijk terechtkwam bij Bettens. Hij leidde de club nog naar een vijfde plaats, maar kort daarna ging Waregem op in een fusie met Zultse VV. Prudent was zo de laatste coach van Waregem voor het ontstaan van fusieclub SV Zulte-Waregem. Hij werd na zijn loopbaan in het voetbal uitgeroepen tot “Esseveeër van de Eeuw”.

Na zijn voetbalcarrière werd hij uitbater van “De Klauwaert”, een supporterslokaal van Zulte-Waregem. Bettens bleef ook actief in het verenigingsleven in Waregem. Zo was hij onder meer bestuurslid van damesbasketbal-club Waregem. Hij lanceerde ook enkele evenementen, zoals Sport-ambassadrice Waregem en Miss Waregem-Koerse.

Prudent Bettens overleed op 67-jarige leeftijd aan een hartaanval op 20 september 2010 in Waregem.

Bron: Zotteteen 1

Foto’s: Panini Football 1972-’73, Seniorennet