Dominique Baes werd op 3 februari 1893 in Brugge geboren en begon op zijn veertiende te voetballen bij Cercle Brugge.

Baes debuteerde in 1911 als verdediger in het eerste elftal en evolueerde het seizoen daarop als rechtsachter. Hij was vooral sterk en doelgericht op hoekschoppen en scoorde in het seizoen 1912-’13 zelfs elf doelpunten in 22 competitiewedstrijden (4 tegen Club Luik in december). Met Cercle was hij dat seizoen ook verliezend finalist in de Beker van België. In de nationale militaire ploeg was “Piet”, zoals men Baes ook wel eens noemde, een vaste waarde.

De vrijwillig in dienst getreden militair speelde ook in het seizoen 1913-’14 zeer sterk, maar aangezien dat Wereldoorlog I volop bezig was werd de ondertussen tot adjudant opgeklommen Baes opgeroepen om te gaan strijden aan de IJzervlakte. Het noodlot sloeg enkele maanden voor de bevrijding toe. Baes werd dodelijk getroffen door een Duitse scherpschutter en overleed op 26 augustus 1918 in Beveren-aan-de-IJzer op slechts 25-jarige leeftijd. 

Dominique Baes werd eenmaal opgenomen in de ploeg van de Rode Duivels op 16 februari 1913 in een vriendschappelijke match tegen Frankrijk.

Bron: Ecrouit44, Bart Ceulemans

Foto: Cerclemuseum