Léopold “Pol” Appeltants, geboren op 30 maart 1922 in Sint-Truiden, debuteerde in 1938 op 16-jarige leeftijd in de eerste ploeg van STVV dat in die tijd uitkwam in Bevordering en scoorde meteen in zijn allereerste match. In dat seizoen scoorde “Kogelke”, zijn bijnaam, 50 van de 93 doelpunten die STVV liet optekenen. Ook de daaropvolgende jaren nam Appeltants steevast een aanzienlijk aandeel van het hoge aantal doelpunten van de ploeg voor zijn rekening. Kenmerkend waren zijn technische vaardigheid en zijn hard, gericht schot op doel. In 1948 promoveerde STVV naar Tweede Klasse. De aanvaller had geen aanpassingsproblemen en voerde al dadelijk de topschutterslijst aan.
Dit was ook nationaal voetbaltrainer Bill Gormlie niet ontgaan en daarom werd Appeltants, ondanks het feit dat hij in Tweede Klasse speelde, in november 1948 geselecteerd voor de vriendschappelijke wedstrijd van de Rode Duivels tegen Nederland (1-1) in het Antwerpse Bosuilstadion. Het zou echter bij die ene match blijven. Van beroep was Appeltants adjudant bij het Belgische leger. Hij was gedurende ruim 15 jaar speler bij de nationale militaire voetbalploeg waar hij een vaste waarde was.
Appeltants werd in het seizoen 1949-’50 topschutter in de Tweede Klasse met 23 doelpunten. In totaal speelde hij vanaf 1948 zo’n 250 wedstrijden in die afdeling en scoorde er in totaal 148 doelpunten. Op het einde van het seizoen 1956-’57 promoveerde STVV naar Eerste Klasse maar Appeltants wilde geen semi-prof meer worden en vroeg om te mogen vertrekken. Zo speelde hij tijdens zijn carrière bij Sint-Truiden, die bijna 20 jaar overspande, ruim 500 wedstrijden. Hij ging naar SC Hoegaarden dat in de provinciale afdeling uitkwam en werd er speler-trainer.

“Pol” Appeltants overleed op 30 juni 2001. Hij werd 79 jaar.

Bron: Sonuwe

Foto: STVV