Ferdinand Eloy Adams werd geboren op 3 mei 1903 te Anderlecht en was pas 18 jaar toen hij in het A-elftal van SC Anderlechtois debuteerde. Sinds 1918 maakte hij deel uit van de club uit zijn geboorteplaats. In 1923 degradeerde de club maar dankzij een makkelijk scorende Adams en doelman Jean Caudron stond de club na slechts één seizoen terug in de Eerste Klasse. Het leverde Adams een selectie voor de Nationale ploeg op. Uiteindelijk werd Adams 23 keer international waarbij hij 9 doelpunten maakte. 

Adams kreeg van zijn moeder de bijnaam Ciske vanwege de gelijkenis met zijn neef en later kreeg hij de bijnaam Cassis, een samensmelting van Cas en Ciske. Cas betekent in het Brussels dialect “doelpunt”. Dat laatste was een duidelijke verwijzing naar het grootste talent van Adams: scoren.

Ondertussen was er in Brussel een grote strijd tussen de verschillende clubs van de stad. Dankzij onder meer een sterke Adams slaagde Anderlechtois er in 1930 in om voor Daring Club de Bruxelles en Union Saint-Gilles te eindigen in het klassement. Toch werd de periode tussen 1920 en 1930 vooral gekenmerkt door een voortdurend wisselen tussen Eerste en Tweede Klasse. In 1926 stond Anderlecht zelfs even aan de leiding in de Belgische competitie. Maar Adams viel uit met een blessure aan de knie waardoor de rest van de ploeg plots heel wat minder presteerde. Anderlecht werd uiteindelijk pas 12de. Al gauw viel Adams op in het buitenland. Hij kreeg een aanbod van onder meer Racing Club Tirlemont maar ook van een club uit Parijs. Maar in die periode was een transfer een zeldzaamheid en ook Adams besloot zijn club niet te verlaten. In 1933 speelde hij nog even samen met Constant Vanden Stock, die later voorzitter zou worden. Dan viel Adams alweer uit met een blessure en keerde nooit meer terug als speler. 

Ferdinand Adams speelde in meer dan 10 jaar 286 wedstrijden voor Anderlecht, waarin hij 232 keer scoorde.

Na zijn vertrek bij de Brusselaars trok de toen 30-jarige Adams naar Leuven waar hij trainer werd van Royal Stade Louvaniste. In 1941 kwam hij terug naar Anderlecht en ging er even aan de slag als coach en jeugdtrainer. Later verliet hij Anderlecht weer en werd coach bij Daring Club de Bruxelles. Daar werkte hij onder meer samen met toenmalig doelman Raymond Goethals. Tenslotte was hij ook nog trainer van URS du Centre en Uccle Sport.

Ferdinand Adams stierf in Anderlecht op kerstdag 1985. Hij werd 82 jaar.

Bron: Zotteteen1

Foto: Labdarugo